Collectie
/ Locaties / Nieuwe Hollandse Waterlinie / groep Utrecht / vak Liesbosch /Fort Vechten is het op een na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het veelhoekige forteiland (17 hectare) bevat bastionachtige uitbouwen ter verdediging van de fortgracht en telt 16 bomvrije bouwwerken, waarin 16 miljoen bakstenen zijn verwerkt. Alleen de voorgevels zijn zichtbaar, de rest ligt verborgen onder een dikke laag camouflerende en beschermende aarde.
Meest opvallend zijn de grote kazerne en het vijfhoekige reduit: een laatste verdedigingsbastion, compleet met eigen bezetting en watervoorziening. Ook de 6 ‘flankkazematten’ en 2 ‘reversbatterijen’ zijn bijzonder. Vanuit die laatste was achterwaarts vuur mogelijk, voor het geval de vijand het fort binnendrong. De flankkazematten moesten de gracht van opzij veiligstellen. Dat gebeurde vanuit laaggelegen kelders met schietgaten.
Samen met buurfort Rijnauwen verdedigde het fort de Houtense Vlakte en de spoorlijn Arnhem-Utrecht.
Het fort wordt verhuurd voor evenementen en feesten: van bruiloft tot bedrijfsuitje. Behalve in de wintermaanden, dan verblijven hier vijf soorten vleermuizen. In mei 2015 opent het Waterliniemuseum hier zijn deuren. Op de binnenplaats van het speciaal op de fortomgeving ontworpen museumgebouw komt een grote maquette van de waterlinie, compleet met sluizen. Het publiek kan de linie daarmee zelf onder water zetten.
Fort Vechten ligt aan de Marsdijk en is genoemd naar het gelijknamige gehucht, ten zuidwesten van Bunnik. Het ligt vlak bij de plek waar zich ooit een versterkt Romeins legerkamp bevond, aan de Rijn die hier toen nog liep en de noordgrens van het Romeinse Rijk vormde.
Net als Fort Rijnauwen maakt Vechten deel uit van de buitenste fortenlinie ten oosten van Utrecht. De andere zijn: Fort Ruigenhoek, Voordorp, Werk aan de Hoofddijk, Fort Rijnauwen en Fort bij ’t Hemeltje. Vier van de zes, waaronder Rijnauwen en Vechten, waren nodig voor verdediging van de Houtense Vlakte. Deze kwetsbare schakel in de waterlinie bevond zich op hoger gelegen terrein en was niet onder water te zetten. Bovendien doorsneden diverse wegen en twee spoorlijnen het gebied.
Tijdens de mobilisatie van 1914-18 is tussen de forten Rijnauwen en Vechten een infanteriestelling aangelegd, als onderdeel van een doorlopende stelling tussen Fort Ruigenhoek in het noorden en Fort bij ’t Hemeltje in het zuiden. Langs de voormalige stelling ligt nog een groot aantal betonnen groepsschuilplaatsen uit 1918 en enkele uit 1939. Deze betonnen onderkomens zijn te bekijken vanaf het Bunkerpad. ‘Bunker’ is overigens een Duits woord. Groepsschuilplaats en kazemat zijn de juiste Nederlandse termen.
Op de resten van een voormalig Romeins legerdorp nabij Castellum Fectio (0-200 na Christus), verrees vele eeuwen later Fort Vechten (1867-70). Het is gelijktijdig aangelegd met Fort Rijnauwen en tussen 1879 en 1881 kreeg het er een vergelijkbare bomvrije kazerne, diverse stallingen voor geschut (remises) en reduit bij. De oorspronkelijke poortgebouwen werden verbouwd tot wachtlokaal annex schuilplaats.
De kazerne bestaat uit 15 naast elkaar gelegen lokalen met elk een eigen toegang. Ze dienden onder meer als logies, keuken, ziekenboeg, magazijn, telegraafkantoor en waslokaal. Daar waren twee wasvrouwen werkzaam.
Achter de lokalen loopt een gang en ook aan weerszijden van het gebouw bevindt zich een lange bomvrije gang (poterne) voor het veilig bereiken van de achtergelegen flankbatterij en geschutskazemat. Boven op de kazerne staan remises. Een tussenverdieping bood ruimte aan projectielenmagazijnen en bergplaatsen.
Het reduit is nagenoeg gelijk aan dat van Fort Rijnauwen, met een rondgaande galerij van 30 aaneengeschakelde ruimtes en geschutskazematten op de vijf hoeken. Centraal loopt een poterne naar de voorste, grote kazemat. Een gietijzeren trap leidt naar het dak, waar zich remises bevonden.
Het fort was berekend op 625 man. Tijdens de mobilisaties van 1914-18 en 1939-40 was het volop bezet, maar er heeft nooit strijd plaatsgevonden.
Onderdelen
Documentatie
Locatie
Gerelateerde afbeeldingen