Van Batterij de Roskam, een aarden opstelplaats voor geschut behorend bij de Vesting Weesp, is niets meer over. De batterij had de vorm van een lunet. Dat is een klein forteiland, meestal met twee geknikte zijden die uitkomen in een punt (saillant). Met enige verbeelding is er een halve maan in te herkennen. De naam is dan ook afgeleid van het Franse woord voor maan: lune.
De batterij moest Weesp beschermen tegen vijanden die het stadje wilden binnendringen door omtrekkende bewegingen via de rivier Smal Weesp en haar oevers. Op het oude batterijterrein staan tegenwoordig woningen (uit 1924 en 1998).
Aan de westkant van het vestingstadje, ten zuiden van de rivier Smal Weesp verrees de batterij net buiten de toenmalige vesting, dicht bij het gelijknamige hotel met café.
In 1787 werd oostelijk van Weesp een aarden wal aangelegd als onderdeel van een waterlinie ten oosten en zuiden van Amsterdam. Deze linie moest een Pruisische aanval weren. In 1799 werd de wal omgevormd tot een opstelplaats voor geschut (batterij). Vanaf 1854 maakte de batterij deel uit van de vesting, maar al in 1923 verloor zij haar status als vestingwerk.
Vlak voor de Tweede Wereldoorlog verrees op dezelfde plek Kamp De Roskam, met barakken voor gemobiliseerde troepen. Na de oorlog was het in gebruik als interneringskamp voor NSB’ers.
- Bouwjaar
- 1799
- Bouwperiode
- Fase 0 (tot 1815)