Is het schrijven van een scriptie een onderdeel van je studie? Als je overweegt om een scriptie te schrijven over militaire geschiedenis, dan kunnen wij je helpen. Bovendien kan je je scriptie inzenden en maak je kans op een geldprijs en publicatie in het vaktijdschrift Mars et Historia, van de Nederlandse Vereniging voor Militaire Historie. Doe dan mee met de Kenniscentrum Waterlinies scriptieprijs!

Wat zoeken wij?

 • Een scriptie met een onderwerp dat betrekking heeft op de Hollandse Waterlinies. Zoek je hiervoor inspiratie? Kijk bijvoorbeeld eens naar de Onderzoeksagenda op de site van het Kenniscentrum Waterlinies. Op deze pagina staan diverse onderzoeksvragen die als uitgangspunt kunnen dienen voor een scriptie over waterlinies in Nederland, of militair-historische onderwerpen die daarmee raakvlakken hebben.
 • Wij maken geen onderscheid tussen hbo of wo-student, bachelor- of masterstudent. Iedereen met een toepasselijke studie op deze niveaus mag zijn of haar scriptie indienen.
 • Je scriptie moet minder dan twee jaar geleden gepubliceerd zijn.

Wat bieden wij?

 • Wij kunnen ondersteunen door informatie te geven, zoals relevante documenten en afbeeldingen. Ook kan je bij de verschillende deelnemende organisaties terecht voor passende literatuur bij het onderwerp.
 • Een publicatie van een artikel in het tijdschrift van Mars et Historia, met daarbij een geldbedrag van €250.
 • Mocht je tijdens het schrijven tegen bepaalde zaken aanlopen, dan kan je hiervoor met ons contact opnemen. Bij inhoudelijke vragen die beter passen bij andere organisaties, helpen wij graag om je met deze partijen in contact te brengen.

Praktische punten

 • De scriptie wordt voorgelegd aan een jury die zich buigt over de ingezonden scriptie. Deze jury bestaat uit een lid van Mars et Historia, een medewerker van de Stichting Menno van Coehoorn en een medewerker van het Kenniscentrum Waterlinies.
 • Geïnteresseerden worden gevraagd om hun deelname aan deze opdracht kenbaar te maken door een bericht te sturen naar het mailadres onderaan dit bericht. 
 • De uiterste inleverdatum van de scriptie is 1 september van elk jaar. In oktober wordt de winnaar door de jury bekend gemaakt.
 • Mocht jouw scriptie door de jury als beste gekozen worden, dan bestaat de prijs uit het publiceren van een artikel waarin de kernpunten en hoofdzaken van de scriptie worden uitgelicht. Dit houdt in: een omschrijving van de gekozen onderzoeksvraag, een uitwerking van deze vraag en de conclusie waarin de vraag beantwoord wordt. Voor de bronvermelding wordt gebruikt gemaakt van voetnoten. De grootte van dit artikel bedraagt tussen de 2.000 en 4.000 woorden.
 • In het tijdschrift van Mars et Historia zijn afbeeldingen onmisbaar. Daarom vragen wij studenten afbeeldingen aan te dragen die passen bij het artikel dat zij indienen. Voor het zoeken naar afbeeldingen kan contact opgenomen worden met Mars et Historia en het Kenniscentrum. Zie ook de algemene voorwaarden van Mars et Historia.

Ben je tot hier gekomen met lezen en geïnteresseerd geraakt? Neem dan Contact met ons op als je vragen hebt of je wilt laten weten dat je mee wilt doen.