Gepubliceerd: 22 juni 2022

Het kerkgebouw waar het Dutch Centre in gevestigd isOp woensdagavond 25 mei mocht Ronald Hamberg een presentatie geven over de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij het Dutch Centre, in hartje Londen. Het Dutch Centre is een cultuurcentrum dat op verschillende manieren aandacht geeft aan de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. Hun verzoek was een presentatie over de geschiedenis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in relatie tot de 4 en 5 mei herdenking en de inzet van de waterinie in 1940-1945.

Voor een 25-tal aanwezigen werd een presentatie van 45 minuten gegeven in het Engels. Aan bod kwam de geschiedenis van het verdedigen met water in de Lage Landen en de historische ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook werd stilgestaan bij de recente herontwikkeling en de nominatie en toewijzing van de NHW als UNESCO Werelderfgoed.

Tijdens het gesprek wat hierop volgde kwamen onder meer vragen over de bescherming van het Werelderfgoed en de kansen die het biedt op het gebied van klimaatadaptatie. Ook het nut van de waterlinie kwam aan bod. Recente voorbeelden uit Oekraïne laten zien dat onderwaterzettingen nog steeds van militair nut kunnen zijn.

Zo mocht het Kenniscentrum op een bijzondere manier bijdragen aan het verspreiden van kennis over de geschiedenis en recente herontwikkeling van het erfgoed van de waterlinies. En is gebleken dat met een goede voorbereiding een presentatie in het Engels ook tot de mogelijkheden behoort.

Voor wie interesse heeft in de gebruikte PowerPoint presentatie, kan contact opgenomen worden met Ronald Hamberg via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dutch Centre