Gepubliceerd: 23 november 2022

geschutAls Kenniscentrum Waterlinies (KCW) hebben we een voorstel opgesteld voor het maken van nabootsingen van geschut dat past bij de Hollandse Waterlinies. Met dit artikel stellen we dat voorstel beschikbaar, maar willen wij ook de belangstelling peilen met een enquête.

Er blijkt namelijk op diverse plekken in de Hollandse Waterlinies interesse te zijn voor het plaatsen van geschut als blikvanger en voor de historische achtergrond. Echter, de meeste in Nederland beschikbare originele kanonlopen hebben inmiddels een vaste bestemming gevonden. Dit betreft vooral het zogenoemde gladde loop voorlaadgeschut dat in verschillende voormalige vestingsteden wordt aangetroffen. In het voorstel concluderen wij dat een nabootsing van het type 10 cm. achterlaadgeschut het meest voor de hand ligt, onder andere omdat deze bij de Hollandse Waterlinies past. 

In samenwerking met Hugo Ouwerkerk van de Vestinggroep Gorinchem en vrijwilliger Ruud Mosk (expert geschut), heeft het KCW gewerkt aan een idee voor het ontwerpen en maken van nabootsingen van achterlaadgeschut. Belangrijk uitgangspunt is dat het een niet werkend exemplaar moet zijn, dat geen of een minimum aan vergunningen vereist. Het uitzoekwerk en diverse overleggen resulteerde in een voorstel dat is opgenomen in onze collectie en u kunt lezen en downloaden via deze link.

Indien u forteigenaar of fortgebruiker bent, dan willen wij u vragen deze enquête voor 1 januari 2023 in te vullen. Hiermee krijgen wij een beter beeld welke partijen in de Hollandse Waterlinies interesse hebben. Alvast dank voor uw medewerking.