Gepubliceerd: 09 mei 2023

toegankelijkheidAls onderdeel van overheidsinstellingen, formeel de provincie Utrecht, doen we als Kenniscentrum Waterlinies onze best om ervoor te zorgen dat onze website goed toegankelijk is voor mensen met fysieke beperkingen. Bij de aanbesteding van het collectiesysteem en website was dit een eis en voorzag het product van leverancier Picturae hierin. Sinds januari 2022 waren we dit voor het eerst formeel aan het controleren, hetgeen elke drie jaar moet plaatsvinden.

Vanwege de archieffunctie, met onder andere oude PDF en MS Word documenten en audio/video zonder ondertiteling in de collectie, zal de A-status niet voor de gehele website mogelijk zijn. Het omzetten van al deze bestanden naar bestandsformaten die voldoen aan de toegankelijkheidseisen, is praktisch niet haalbaar en zeker niet binnen afzienbare tijd. We streven daarom om de gewone webpagina's op A-status te hebben, maar de collectie maakt dat de gehele website niet hoger dan B-status mogelijk zal zijn.

Uit een keuring van de website bleken er een aantal verbeteringen te maken zijn. Een aantal hebben we zelf technisch en inhoudelijk kunnen aanpassen. De overige punten zijn aan de leverancier voorgelegd die de meeste punten kon verbeteren. Door gebruik van modules van derden konden daarin geen verbeteringen toegepast worden.

Meer informatie en de rapporten zijn op de pagina Toegankelijkheid te vinden.

(Met dank aan Rens Oosthoek, projectleider digitale toegankelijkheid provincie Utrecht.)