Gepubliceerd: 03 april 2023

Op woensdagmiddag 31 mei aanstaande organiseert het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) weer een Netwerkmiddag waarvoor u van harte bent uitgenodigd. De Netwerkmiddag vindt plaats op Fort bij Spijkerboor en heeft als thema:

Bescherming van de Hollandse Waterlinies

Fort bij Spijkerboor met pantserkoepelHet Fort bij Spijkerboor ligt in de Droogmakerij De Beemster en is onderdeel van de Hollandse Waterlinies waamee het valt onder twee werelderfgoederen. Het imposante fort, met een van de twee nog in Nederland resterende pantserkoepels, op een mooie locatie om het over bedreigingen en bescherming te hebben.

Vanuit het Kenniscentrum zal René Ros spreken over de militaire grenspalen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Daarbij zal ook de lopende inventarisatie aan bod komen.
Wietse Burger, medewerker Bescherming van het Sitebureau Hollandse Waterlinies, gaat spreken over de bedreigingen, bescherming en kansen van de Hollandse Waterlinies. 

Na de presentaties is er een moment voor vragen en discussie over de bescherming van militair erfgoed. Daarna is er een rondleiding op het Fort bij Spijkerboor of kunt u op eigen gelegenheid buiten de gracht langs de grenspalen wandelen. Tenslotte volgt een borrel ter afsluiting van de Netwerkbijeenkomst.

Het programma

 1. Welkom & Kenniscentrum Waterlinies
  Spreker: René Ros (KCW)
 2. Sitebureau Hollandse Waterlinies
  Spreker: Wietse Burger (Sitebureau Hollandse Waterlinies)
 3. De militaire grenspalen: tellen is weten
  Spreker: René Ros (DStvA/KCW)
 4. Bescherming van de Hollandse Waterlinies
  Spreker: Wietse Burger (Sitebureau Hollandse Waterlinies)
 5. Discussie en napraten
 6. Rondleiding of wandeling
 7. Borrel

Datum en tijd: woensdag 31 mei tussen 14:00-17:00, met inloop vanaf 13:30.
De bijeenkomst vindt fysiek plaats en kan niet online gevolgd worden.
Er zijn maximaal 40 plaatsen beschikbaar en u moet zich uiterlijk 26 mei registreren via deze webpagina.

Locatie: Fort bij Spijkerboor
Adres: Westdijk 46, 1464 PC Westbeemster
Parkeren: in de berm van de Westdijk.

Het fort is goed per auto bereikbaar via snelwegen A7 en A9. Per bus 416 en een 3 km wandeling is het fort in een uur vanaf treinstation Purmerend te bereiken. Per fiets is het in ongeveer een half uur bereikbaar vanaf de treinstations Krommenie-Assendelft (OV-fiets), Wormerveer (geen OV-fiets) en Purmerend (OV-fiets).
We hopen u woensdagmiddag 31 mei te mogen begroeten.