Gepubliceerd: 06 juni 2023

Netwerkmiddag Fort bij Spijkerboor, banner bij feesttent en bomvrije kazerneOp een zonnige 31 mei jl. organiseerde het Kenniscentrum Waterlinies haar halfjaarlijkse Netwerkmiddag voor historisch geïnteresseerden. Elkaar spreken met informatieve presentaties op een interessante locatie is elke keer het doel en dat lukte ook deze keer goed.

René Ros kon een half uur vertellen over de kleine grenspalen en de inventarisatie daarvan in beide linies. Behalve honderden nog aanwezige grenspalen werd ook de achterliggende kennis gedeeld en enkele bijzondere grenspalen getoond. Uit de vragen bleek interesse maar ook onbekendheid met deze kleine landschapselementen.
Wietse Burger schetste de rol van het Sitebureau Hollandse Waterlinies wat betreft bescherming van het werelderfgoed. Wat is het werelderfgoed maar door wie en hoe kunnen de waarden daarvan beschermd worden. De Wegwijzer Ruimtelijke Ontwikkelingen Hollandse Waterlinies (provincie Noord-Holland) en de al beschikbare gebiedsanalyses werden als belangrijke hulpmiddelen bij ruimtelijke ontwikkelingen genoemd en aangemoedigd om te gebruiken.

Bij ontvangst, in de pauze en bij de afsluitende borrel maakte feitelijk iedereen kennis met alle andere aanwezigen. En wie kan voorspellen waar het toe leidt als mensen met diverse functies en achtergronden elkaar kennen? De deelnemers kwamen uit alle delen van de Hollandse Waterlinies naar het meest noordelijke fort. Fort bij Spijkerboor was een fantastische locatie om bij elkaar te komen. De deelnemers moedigden de gidsen aan om nog even langer door te gaan en de borrel begon wat later...

De presentaties zijn in onze collectie opgenomen en kunnen gedownload worden. Maar aanwezig zijn voor de gesproken toelichting is natuurlijk een andere ervaring en kom daarom zeker naar onze volgende netwerkmiddag.

Wegwijzer Ruimtelijke Ontwikkelingen Hollandse Waterlinies
Gebiedsanalyses Hollandse Waterlinies
Presentatie Grenspalen
Presentatie Bescherming