Gepubliceerd: 10 oktober 2023

groepsschuilplaatsenDe Stichting Piramides in de Polder (SPIP) deed jarenlang onderzoek naar de vele groepsschuilplaatsen uit 1939-1940. Dat resulteerde in 2021 in de publicatie van het boek 'Uit beton gegoten', een foto-tentoonstelling in 2022 én een data-set van de locaties. De stichting had haar doelstelling bereikt en is inmiddels opgeheven. De locatie-data werd aan het Kenniscentrum Waterlinies geschonken en is in dankbaarheid aan onze collectie toegevoegd.

Zoveel mogelijk geautomatiseerd werden de al bekende groepsschuilplaatsen gekoppeld aan de nieuwe locaties, om onze oude data gedeeltelijk te hergebruiken en om al aanwezige afbeeldingen en documenten te koppelen. Dat was een uitdagende puzzel. Om later nog te kunnen raadplegen en corrigeren is de data van onze oorspronkelijke 750 groepsschuilplaatsen niet overschreven, maar offline gehaald en apart bewaard. Daarnaast zijn de 1.117 groepsschuilplaatsen van de SPIP toegevoegd en online geplaatst. Daaronder bevinden zich ook vermeldingen van geheel verdwenen groepsschuilplaatsen, maar dat kan ook nuttige informatie zijn.

De data van de SPIP betreft zowel de groepsschuilplaatsen in het toenmalige Oostfront en het Zuidfront van de Vesting Holland. Het Oostfront noemen we inmiddels weer Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Om de data van het Zuidfront niet verloren te laten gaan, is het Zuidfront Vesting Holland als extra linie aan de collectie toegevoegd. Daarmee zijn ook die groepsschuilplaatsen op onze kaart te vinden en informatie erover te raadplegen.

Er wordt gewerkt om in de kaart op object-type, zoals groepsschuilplaatsen, te kunnen tonen. De Kaart is wel al de beste manier om de groepsschuilplaatsen te vinden. Gebruik de Filter-knop rechtsboven om de complex-onderdelen, het Zuidfront of voor het Oostfront alleen bouwwerken van Fase 6 te kiezen.

Kaart
Stichting Piramides in de Polder