Gepubliceerd: 23 oktober 2023

Op vrijdagmiddag 24 november aanstaande organiseert het Kenniscentrum Waterlinies (KCW) weer een Netwerkmiddag waarvoor u van harte bent uitgenodigd. De Netwerkmiddag vindt plaats op Fort aan de Uppelse Dijk alias Fort Altena nabij Woudrichem.

Gebruik en behoud militair erfgoed in internationaal verband

Oude foto van een deel van de kazerne op Fort aan de Uppelse Dijk

Namens het Kenniscentrum zal René Ros u welkom heten en bijpraten over de stand van zaken. Tevens zal de KCW Scriptieprijs uitgereikt worden aan Federica Marulo. Zij zal aansluitend een presentatie over haar onderzoek verzorgen.
Na een koffiepauze zal René Ros u inlichten over de geheime Stay Behind organisaties, die ook het fort gebruikten waar we ons dan bevinden.

Vervolgens is er een bijpraat-borrel ter afsluiting van de Netwerkbijeenkomst.

Het programma

 1. Welkom & prijsuitreiking KCW Scriptieprijs
  Spreker: René Ros (KCW)
 2. At the crossroads of Architecture and Landscape (in Engels)
  De herontwikkeling met het Belvedere programma in de Nieuwe Hollandse Waterlinie in vergelijking met een Italiaans verdedigingswerk bij Mestre.
  Spreker: Federica Marulo (TU Delft / Rijksuniversiteit Groningen)
 3. Stay Behind op de forten
  Twee geheime organisaties om het verzet op te zetten bij een bezetting door het Warschau-Pact hebben onder andere Fort Altena gebruikt. Wat weten we ervan?
  Spreker: René Ros (DStvA/KCW)
 4. Borrel

Datum en tijd: vrijdag 24 november tussen 14:00-17:00 uur, met inloop vanaf 13:30 uur. Voor aanvang is het mogelijk deel te nemen aan een rondleiding op het fort. Deze rondleiding start om 13.15 uur bij de poort van het fort.
De bijeenkomst vindt fysiek plaats en kan niet online gevolgd worden.
Er zijn maximaal 30 plaatsen beschikbaar en u moet zich uiterlijk 18 november registreren via deze webpagina.

Locatie: Fort Altena
Adres: Tol 8, 4251 PX Werkendam
Parkeren: bij toegang en busstation.

Het fort is goed per auto bereikbaar via snelwegen A27 en A15. Per bus 402 vanaf treinstations Gorinchem en Breda, maar ook met bus 400 en 401 vanaf station Utrecht. Per fiets is het in ongeveer een half uur bereikbaar vanaf treinstation Gorinchem (OV-fiets).
We hopen u vrijdagmiddag 24 november te mogen begroeten.