Gepubliceerd: 05 december 2023

Grenspaal bij een brug over de Kromme Rijn te CothenDe afgelopen twee jaar hebben bijna 20 vrijwilligers gezocht naar grenspalen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Dat zijn vier seizoenen waarin de begroeiing het zicht niet op de grenspalen ontnam of te slecht weer was om naar buiten te gaan. Alhoewel we nog verder gaan, zijn de grenspalen nu ook op onze website gepubliceerd en staan op de Kaart.

We weten inmiddels van 2.096 grenspalen dat ze ooit in de NHW hebben bestaan. Tot nu toe hebben we er 258 aangetroffen waarvan 22 verplaatst zijn. Daarnaast zijn er 10 zodanig beschadigd dat we ze als 'restant' noteren. Maar ook zijn er 10 gereconstrueerde palen aangetroffen. De vrijwilligers gaan ook dit herfstseizoen weer het veld in om verder te zoeken. Hulp is daarbij, in zo'n omvangrijke waterlinie, altijd welkom (zie Herfstwandeling langs de militaire grenspalen).

Terwijl de inventarisatie nog loopt hebben we wel al de huidige gegevens in ons collectie-systeem geïmporteerd, en zullen dat regelmatig herhalen voor de meest actuele stand van zaken. Alle 2.096 grenspalen zijn geïmporteerd en daardoor ook op onze website te vinden. En als een kaartcoördinaat bekend is, staat het ook op de Kaart. Met de nieuwe uitbreiding van de filters op de kaart, kan je eenvoudig bijvoorbeeld alleen de aanwezige grenspalen te zien krijgen.

Mocht je een verbetering willen doorgeven, liefst met fotografisch bewijs, dan ben je van harte welkom om dat te doen. Als je meer grenspalen weet die nog niet of onjuist op de website staan, wordt dan gerust een van de vrijwilligers om te helpen de grenspalen te inventariseren. 

Zie ook onze presentatie over de grenspalen van eerder dit jaar.