Gepubliceerd: 18 januari 2021

20201228 inundatiekadeVan een 150 jaar oude inundatiekade van de Nieuwe Hollandse Waterlinie blijken in het gebied tussen Vreeswijk en Utrecht meerdere restanten aanwezig te zijn. Van de Julianaweg in de Utrechtse wijk Hoograven bestond het vermoeden dat het een restant van deze inundatiekade was. Vrijwilliger Peter van Walstijn deed archiefonderzoek hiernaar en ontdekte nog enkele goed herkenbare delen van de kade.

Vanwege een onderduikadres was de Julianaweg in Utrecht bij ons in beeld gekomen. De Joodse Coen van Es was tijdens de Eerste Wereldoorlog gelegerd op Fort bij Spijkerboor, in de Stelling van Amsterdam. Met zijn vrouw en jongste kind zat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in Hoograven. Bij het raadplegen van oude topografische kaarten bleek ons dat er in die wijk een verdwenen inundatiekade van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) gelegen heeft.

Kenmerkend voor de NHW zijn de aanpassingen die in de loop der tijd zijn uitgevoerd. Niet alleen ten aanzien van de verdedigingswerken maar ook van het inundatiestelsel. De zoektocht leidde uiteindelijk tot drie verschillende inundatiekades die elkaar opvolgden. Ondanks de beperkte openstellingen vanwege de corona-maatregelen, heeft Peter in enkele archieven stukken over de inundatiekade gevonden en een publicatie kunnen schrijven.
De publicatie geeft goed weer waar de inundatiekade heeft gelegen, maar ook wat de overwegingen waren om tot de aanleg over te gaan.

Je kan de publicatie in onze online documenten-collectie vinden en downloaden. De locaties zijn aan onze website toegevoegd.

De inundatiekade van Vreeswijk naar Utrecht 1871 (document)
Inundatiekade Vreeswijk - Utrecht (locaties)
De onderduik van Coen en Paula van Es