Gepubliceerd: 15 maart 2021

20210315 uppelsedijkOnlangs hebben we een schenking van vier foto's mogen ontvangen uit de mobilisatie 1939-1940 die op het Fort aan de Uppelse Dijk (ook Fort Altena genoemd) zijn gemaakt. Deze foto's zijn gescand en aan de online collectie toegevoegd terwijl de originelen zorgvuldig worden bewaard.

De foto's zijn afkomstig uit de nalatenschap van Josephus Hubertus Antonius (Sjo) Plusquin uit Valkenburg aan de Geul, Limburg. Tijdens de mobilisatie 1939-1940 werd hij opgeroepen en in de Nieuwe Hollandse Waterlinie op het Fort aan de Uppelse Dijk, aan de weg Utrecht-Breda, gelegerd. Zijn overbuurman, de Hollander Jan Arends, was op hetzelfde fort gelegerd en staat vermoedelijk op twee foto's. Een van die foto's zat al in onze collectie maar de herkomst is niet bekend. Vermoedelijk gaat het om foto's die door een andere militair zijn gemaakt en die meerdere afdrukken aan zijn dienstmaten heeft gegeven.

Verder historisch onderzoek naar de beide militairen, hun onderdeel en de taak op het fort vindt later plaats. Mocht jij al nuttige tips en aanwijzingen kunnen geven, dan vernemen we graag van je.

Foto's Collectie Plusquin