Gepubliceerd: 06 mei 2021

Reflectie van glaskoepel in water, vermoedelijk torenfort van Fort bij Asperen.Het afgelopen half jaar is door het Kenniscentrum gewerkt aan het beschrijven en ontsluiten van bijna 500 dia's. Een deel van deze dia's zijn door fotograaf en kunstenaar Fons Brasser gemaakt en enkele verschenen eerder in boeken zoals De Hollandse Waterlinie (1986) Sterk Water (2001) en Harnas voor de Hoofdstad (2004). En nu verschijnen ze, met toestemming van de fotograaf, online in onze collectie. Je gaat ze vinden als je zoekt, maar wellicht is het leuk om nu eens door de dia's te neuzen.

In totaal zijn er 483 dia's waarvan minstens de helft in 2016 door fotograaf Fons Brasser via Chris Will aan het Kenniscentrum in oprichting zijn geschonken. De dia's geven een nog recent maar ook al historisch beeld van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Volgens een overzicht van Brasser zijn de dia's in 1984 gemaakt. Op enkele dia's herkennen we de ministers Dekker en Veerman die van 2003-2006 ministers van VROM en Landbouw waren. Daarnaast was er geen beschrijving per dia, ook geen korte tekst op het diaraampje.
Er zijn een redelijk aantal dia's met beelden van een eerdere restauratie van Fort bij Honswijk, maar ook hoe Fort aan de Klop er vroeger uitzag. Daarnaast zijn er enkele dia's met militairen of militaire voertuigen op Fort bij Vechten en Fort bij Everdingen.

In afwachting van onze nieuwe website zijn de dia's al in de zomer van 2019 door onze vrijwilliger Roel Melchers gedigitaliseerd. Kort nadat onze website in oktober 2020 feestelijk was gelanceerd, zijn ze in onze Databank Waterlinies geïmporteerd. Vrijwilligers Aad Möntemann en Jan Vos hebben ze zo goed mogelijk beschreven en vooral gelokaliseerd. Deze beschrijvingen zijn door onze medewerker René Ros van trefwoorden voorzien, en tevens de beschrijvingen en lokalisatie aangevuld. Dat alles is gereed: de dia's staan online en zijn downloadbaar.

Natuurlijk zijn er ook dia's die geen van ons heeft kunnen herkennen. Een landschap, een remise op een fort, een gemaal en details van een muur of druipkoker waren ook voor ons niet herkenbaar. We nodigen iedereen uit naar deze dia's te kijken en ons te laten weten waar jij denkt dat de dia is gemaakt. Gebruik de zoekterm 'zoekplaatje' om die dia's te vinden. Klik op een dia om het groot te bekijken en eronder vind je de huidige beschrijving. Daaronder zit een reactieformulier om aan ons door te geven wat de dia volgens jou toont. Als je bij andere dia's vindt dat de beschrijving niet klopt of de afbeelding gespiegeld moet worden, kan je hetzelfde formulier gebruiken. Alvast bedankt!

Dan nodigen we je nu uit om eens in de nieuwe dia's te gaan neuzen. Wijs anderen er gerust op en gebruik ze!

Deelcollectie Diabeelden
Zoekplaatjes in Deelcollectie Diabeelden
Fons Brasser op RKD website
Beschrijving van de dia op Wikipedia