Gepubliceerd: 03 juni 2021

20210400 brasserOp donderdag 27 mei jl. hielden we een online Netwerkmiddag met het geschut in 'onze' twee waterlinies als thema. Met drie sprekers en bijna 40 deelnemers, die ook actief waren met de vragen en de discussie, kunnen we van een geslaagde middag spreken. Voor hen die terug willen kijken of niet konden deelnemen, geven we een korte samenvatting en delen we de vertoonde presentaties.

Door de combinatie van  personeelswisselingen en de corona-crisis hebben we in 2020 geen halfjaarlijke netwerkmiddagen verzorgd. Nu de medewerkers alles op de rit hebben én de grote klus van het realiseren van de website voltooid is, was de tijd rijp voor een online netwerkmiddag. Coördinator Ronald Hamberg stelde het Kenniscentrum voor en gaf voorbeelden van projecten waaraan we meewerken, zowel van provincies, gemeenten als fortexploitanten. Dat varieert van meeschrijven voor een tentoonstelling tot het redigeren van gebiedsanalyses en educatieve podcasts.

Onze vrijwilliger Ruud Mosk heeft zich de laatste jaren verdiept in de bewapening van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en de Stelling van Amsterdam (StvA). Hij liet met veel voorbeelden zien welke ontwikkeling het geschut in de NHW heeft doorgemaakt. Door het kortere bestaan van de StvA was het daar wat eenvoudiger met minder typen geschut, maar wel met bijzondere plaatsing in bijvoorbeeld pantserkoepels.

Conservator geschut en textiel Paul van Brakel van het Nationaal MIlitair Museum (NMM) liet zien dat vooral achterlaadgeschut zeldzaam is geworden en tegelijk veel vraag is naar bruiklenen. Aan de hand van een project met een kanonsloop voor Fort bij Giessen (NHW) liet hij zien dat een reconstructie van een kanon en restauratie van een affuit ook prima kan werken voor de sfeer en de educatie. Met de afstoting van een pantserkoepel van Fort bij Velsen en de mogelijke plaatsing op Fort bij Kudelstaart (beide StvA) liet hij andere afwegingen en procedures zien.

Het KCW had eerder geconstateerd dat er vooral voorlaadkanonnen over zijn, maar dat die minder toepasselijk zijn voor forten in de NHW en StvA. En tegelijk dat er wel interesse is bij fortexploitanten voor een stuk aanschouwelijke educatie. Daar ging de energieke discussie dan ook over. En hoe ver moet je gaan met authenticiteit en gedetailleerdheid versus kosten en beleefbaarheid. Vanuit onder andere Hellevoetsluis en Venlo kon praktijkervaring gedeeld worden. De eindconclusie was dat er zeker interesse is in zogenoemde reproducties van geschut en dat die vooral een fysiek beeld van de vorm en omvang van het geschut moet kunnen geven.

Voor de gesproken toelichtingen door de sprekers moet je natuurlijk deelnemen aan de bijeenkomsten, maar door het beschikbaar stellen van de presentaties delen we een deel van de inhoud. En graag verwelkomen we iedereen tijdens een volgende netwerkmiddag in de tweede helft van 2021. Hopelijk met een fysieke bijeenkomst op een van de forten,

Presentatie Historisch perspectief op geschut (PDF) door Ruud Mosk
Presentatie Conservering van geschut (PDF) door Paul van Brakel