Gepubliceerd: 20 oktober 2021

Stelling van AmsterdamOp maandagavond 25 oktober  organiseert de Stelling van Amsterdam een Live Vraag en Antwoord Sessie via Facebook. Tijdens deze online sessie heb je de mogelijkheid om allerlei vragen te stellen over de historie, herontwikkeling, natuur, en publieksaanbod op en in de Stelling van Amsterdam. Ook vragen rondom de UNESCO status van de Stelling van Amsterdam, onderdeel van de Hollandse Waterlinies, kunnen gesteld worden.

De Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit 46 forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam.

Een bijzonder jaar voor de Stelling
Dit jaar -2021- is een bijzonder jaar voor de Stelling van Amsterdam, want dit jaar is het 25-jarig jubileum van de Stelling van Amsterdam als UNESCO Werelderfgoed. Daarnaast heeft op 26 juli heeft het Werelderfgoedcomité besloten om de Hollandse Waterlinies de werelderfgoedstatus te verlenen. Dit is de uitbreiding van het werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam met de Nieuw Hollandse Waterlinie. Samen vormen ze nu de Hollandse Waterlinies.

Vraag & Antwoord
De vragen worden beantwoord door René Ros (historie), Marjolein Groen (beleid & UNESCO), Bram Mellaart en Titia de Zeeuw (toeristische vragen rondom activiteiten en openstellingen).

René Ros: Hij  begon uit persoonlijke interesse in 1998 onderzoek te doen naar de Stelling van Amsterdam. Met behulp van archief- en veldonderzoek onderzoekt hij de strategie, logistiek, gebouwen, inundaties (het opzettelijk onder water zetten van een gebied) en mensen gerelateerd aan de Stelling van Amsterdam. Hij publiceert zijn bevindingen op de website www.stelling-amsterdam.nl en in artikelen en andere publicaties, naast het assisteren bij de publicaties van anderen. Met behulp van vrijwilligers digitaliseerde hij ook veel originele historische publicaties, waaronder de herinneringen van een artillerieofficier tijdens WO1, als toegankelijke primaire bron. Daarnaast is hij werkzaam als specialist Stelling van Amsterdam bij het Kenniscentrum Waterlinies, onderdeel van het Interprovinciaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Marjolein Groen: Zij is Programmamanager Stelling van Amsterdam van de Provincie Noord-Holland. De provincie Noord-Holland is als UNESCO 'site holder' verantwoordelijk voor het behoud en de ontwikkeling van de onderdelen van dit Werelderfgoed en het uitdragen van de bijzondere waarden (de OUV's).

Bram Mellaart en Titia de Zeeuw: Beiden zijn werkzaam voor Stichting Liniebreed Ondernemen. Om een brug te slaan tussen, het cultureel erfgoed (de forten), de eigenaren, het publiek en de ondernemers die op of rond de forten actief zijn werkt de provincie Noord-Holland samen met de Stichting Liniebreed Ondernemen. Liniebreed verzorgt tevens de publiekscommunicatie rondom de Stelling van Amsterdam en Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De vraag en antwoord sessie is op 25 oktober van 20:30 t/m 21:30 te volgen via https://www.facebook.com/Stellingvanamsterdam

(Tekst: stichting Liniebreed Ondernemen.)